11 projekata saradnje Albanija-CG

Bez autora
May 31 2012

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i Delegacija EU u Crnoj Gori promovisali su, u četvrtak, ugovore za 11 projekata koji će se sprovoditi u naredne dvije godine u okviru prekogranične saradnje Albanija – Crna Gora. Ukupan fond IPA grantova za ovaj projektni predlog iznosio je 2,52 miliona eura od čega je za projekte u Crnoj Gori izdvojeno oko 1,4 miliona. Prekogranična saradnja zauzima centralno mjesto u integracionim procesima zemlja regiona. Ovaj program je fokusiran prije svega na ekonomski aspekt prekogranične saradnje sa akcentom na turizam, ekologiju i kulturnu saradnju. Time se pokušava podstaći uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa u regionu. U okviru drugog poziva za projektne predloge, objavljenog u junu 2010., razmatrano je 42 ponude.

11 projekata saradnje Albanija-CGMinistarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i Delegacija EU u Crnoj Gori promovisali su, u četvrtak, ugovore za 11 projekata koji će se, kako se navodi, sprovoditi u naredne dvije godine u okviru prekogranične saradnje Albanija – Crna Gora.

Ukupan fond IPA grantova za ovaj projektni predlog iznosio je 2,52 miliona eura od čega je za projekte u Crnoj Gori izdvojeno oko 1,4 miliona.

Šef sektora operacija u Delegaciji EU Nikola Bertolini kazao je da „prekogranična saradnja zauzima centralno mjesto u integracionim procesima zemlja regiona".

- Ovaj program je fokusiran prije svega na ekonomski aspekt prekogranične saradnje sa akcentom na turizam, ekologiju i kulturnu saradnju. Time se pokušava podstaći uspostavljanje dobrosusjedskih odnosa u regionu – rekao je Bertolini.

On je istakao da je u okviru drugog poziva za projektne predloge, objavljenog u junu 2010., razmatrano 42 ponude.

- Od tog broja prihvaćeno je 11 ponuda dakle, 25 procenta i za te projekte Delegacija EU je odredila grantove od 1 034 000 eura. Projekti su prihvaćeni putem transparentne provjere – istakao je Bertolini.

Direktorka direkcije za prekograničnu saradnju i MVPEI Ratka Sekulović istakla je da je ovo samo jedan od brojnih inicijativa koje u regionu finansira iz IPA fondova.

- Projekti prekogranične saradnje veoma su značajni za razvoj oblasti kojima su namjenjeni. Grantovi obezbjeđeni za ove projekte samo su uvertira za još veća sredstva koja nas očkuju kada Crna Gora postane članica EU – rekla Sekulović.

Delegacije EU u Crnoj Gori i Albaniji, uz podršku ministarstava vanjskih poslova dvije države, finansiraće 3 projekta iz oblasti ekonomskog razvoja sa naglaskom na turizam, 4 projekta iz oblasti zaštite i promocije životne sredine i 4 projekta iz oblasti socijalne kohezije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik